Elf sterren op het veld maakt nog geen goed elftal

⚽Elf sterren op het veld maakt nog geen goed elftal

“Wat heb je vandaag geleerd op je voetbaltraining, lieverd?” Het is maandagavond 20.15, mijn zoon van 11 komt thuis van zijn training. “Van alles eigenlijk, maar vooral dat we niet zo ego moeten spelen”. Ha, ego. Misschien wel het meest bekende Latijnse woord, vrijwel iedereen weet dat de vertaling hiervan “ik” is.

Ik vraag wat volgens hem dan niet-ego spelen is. “Nou gewoon, dat je een ander ook een doelpunt gunt, dat je met het team wilt winnen en je dan beter kunt samenwerken dan alleen maar de bal voor jezelf houden”. Mooi werk, trainer!

Elf sterren op het veld maakt nog geen goed elftal, zijn trainer heeft dit begrepen. Strategisch vitaliteitsmanagement draait erom dat het floreren en presteren van elk individu afhankelijk is van hoe diegene functioneert binnen een team. Het draait om samenwerken en groepsdynamiek. Samenwerken heeft ons gebracht waar we nu zijn, en samenwerken staat centraal in een organisatie.

Het tegenovergestelde van egoïsme is altruïsme. Waar ego staat voor “ik”, staat alter voor “een ander”. Je stelt het belang van een ander boven dat van jezelf. Zet je een egoïst tegenover een altruïst, dan wint hoogstwaarschijnlijk de egoïst. Zet je echter een groep egoïsten tegenover een groep altruïsten, dan wint de laatste groep. Er is namelijk gebleken dat groepen met de beste samenwerkers en de beste leiders het meest succesvol zijn.

Door samen te werken konden onze voorouders overleven, en door samen te werken gaat jouw organisatie overleven. In ons Effectief Leiderschapsprogramma vertel ik je over de principes die goed functionerende groepen met elkaar delen, en hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie.

Meer weten?

✉️ info@smit-sca.nl
☎️ 038-200 40 90