Vitaliteit in een organisatie

Vitaliteit betekent volgens de Dikke van Dale o.a. “energiek” en “krachtig”. Dit wordt binnen het bedrijfsleven vaak verward met fit en gezond zijn. Investeringen in bedrijfsfitness en gezonde kantines zijn dan ook veelvoorkomend. Maar wat betekent vitaliteit binnen een organisatie nu eigenlijk écht?

Je kunt je bedrijf krachtiger maken door te investeren in bijv. automatisering of logistiek. Maar je kunt niet zonder de mens, die creatief, alert, betrokken en veerkrachtig is. De mens reageert op hypes in de markt. De mens reageert op de chaos die gisteren is ontstaan. De mens reageert op veranderingen.

Vitaliteit in een organisatie gaat dus veel verder dan gezonde werknemers en een gezonde werkplek, het gaat ook heel erg over cultuur. Over gemotiveerde werknemers, betrokkenheid bij het bedrijf, een goede relatie met de leidinggevende, het werken in je kracht en het ervaren van autonomie.

Wil jij als leidinggevende weten hoe je dit in de praktijk brengt en samen met je team(s) bouwen aan een zinvolle en florerende organisatie? Schrijf je dan in voor ons Effectief Leiderschapsprogramma welke volgende maand weer van start gaat.