Eenmaal stuk blijft (vaak) stuk!

Leiderschap in crisistijd betekent lef tonen, maar ook het mes hanteren als de situatie daarom vraagt.

De valkuil bij het snijden in de organisatie is dat je het mes te snel of te gemakkelijk gaat hanteren. De reden hiervoor is vaak dat je eigen emoties een te grote rol spelen. Ongeduld om snel van het probleem af te willen zijn. Of de angst dat zonder snel ingrijpen de situatie erger wordt. Laat je je daardoor leiden, dan verwordt het mes tot de spreekwoordelijke botte bijl.

Houd daarom steeds voor ogen dat je na het snijden vaak niet meer terug kunt. Eenmaal verkeerd gesneden betekent dat je met de brokken zit; eenmaal stuk blijft (vaak) stuk.

Snijden doe je daarom altijd met een duidelijke lijn. Door een visie neerzetten en in het verlengde daarvan duidelijke keuzes maken.

Het gebruik van het mes is voor iedereen zichtbaar. Handel daarom met overtuiging, rustig en trefzeker. Wees helder in je communicatie: “Zo gaan we het doen!”. Woorden als ‘proberen’ en ‘misschien’ passen niet bij het gebruik van dit instrument. Ze verzwakken je boodschap en laten ruimte voor onduidelijkheid en twijfel.

Een stevige ingreep vraagt om verantwoordelijkheid nemen. Maar het betekent niet dat je zelf voor de troepen uit moet lopen of in je eentje anderen de weg moet wijzen.

Leiderschap met impact gaat over daadkrachtig én tegelijk kwetsbaar durven zijn. Blijvende veranderingen bewerkstellig je nooit alleen.

De kunst is om precies voldoende in beweging te brengen om de daadwerkelijke verandering te bewerkstelligen. Zonder dat je mensen of situaties onnodig beschadigt. Waak ervoor dat er een angstcultuur ontstaat of dat veranderen een doel op zich wordt. Want het doel moet zijn een duurzame oplossing van de situatie en een duurzame toekomst.

Meer informatie over hoe je blijvende verandering van de organisatie en versterking van het leiderschap realiseert geven we graag in een gratis adviesgesprek.