Vitaliteit als onderdeel van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid
In deze tijd herkennen veel werkgevers dat de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers onder druk staat. Een te hoog ziekteverzuim, verminderde prestaties en motivatie, veel verloop en een te hoge werkdruk zijn signalen die wij vaak tegenkomen en waarvan we weten dat dit ten koste gaat van een vitale organisatie.
Vitaliteit betekent levenslustig zijn, het hebben van doelen en deze willen nastreven. Als bedrijf met een visie en een missie is het daarom van belang vitaliteit onderdeel te maken van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid.
Vitaliteit wordt vaak verward met gezondheid, leefstijl, fit zijn. Tevergeefs worden er leefstijlprogramma’s aangeboden, in-house gym’s gebouwd, kantines omgebouwd, kantoortuinen ingericht. Erg mooi om te zien dat bedrijven willen investeren in de vitaliteit van hun medewerkers. Maar wie wil je écht bereiken? Hoe beoordeel je of iets succesvol is geweest? En of dit een duurzaam resultaat heeft?
Wat we inmiddels weten is dat leefstijlprogramma’s vooral werken bij mensen die al bezig waren met het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Dat in-house gym’s vooral worden gebruikt door de sportiefste medewerkers. Dat omgebouwde/gezondere kantines ervoor zorgen dat bammetjes achter het bureau worden gegeten. En dat kantoortuinen ervoor zorgen dat mensen zich minder veilig voelen.
Maar wat is dan wél vitaliteit op de werkvloer? Je kunt je bedrijf krachtiger maken en laten groeien door in te zetten op automatisering, logistiek, een beter wagenpark etc. Maar je hebt ook zeker de mens nodig! Een mens die creatief, alert, betrokken, veerkrachtig en in goede gezondheid is. Die reageren op de trends in de markt, de chaos van gisteren aanpakt en klaarstaat voor de uitdagingen van morgen.
Een gemotiveerd, veerkrachtig en energiek team valt of staat met leiderschap. Vitaal leiderschap. Als vitaal leider weet je namelijk dat autonomie en sociale steun van grote invloed zijn op de betrokkenheid van je medewerkers. Je bent in staat een veilige werkomgeving te creëren en weet de energie op je afdeling en binnen het bedrijf te managen. Je bezit de vaardigheden om hierop te screenen en actie te ondernemen. Zodat jouw mensen goed en effectief kunnen gaan samenwerken. Met hogere prestaties en een lagere werkdruk als gevolg.
Mijn naam is Karin Groothuis en als Strategisch Vitaliteitsexpert binnen Smit Supply Chain Advies ga ik graag met je in gesprek over de vitaliteit binnen jouw team(s). We bespreken de eventuele knelpunten en vertalen dit naar concrete doelen en gewenste resultaten. Met uiteindelijk een plan van aanpak -op maat gemaakt- voor jouw organisatie.
Wil je weten hoe je jouw medewerkers betrokken en inzetbaar houdt? Hoe je ervoor zorgt dat jouw medewerkers niet alleen nu veilig en gezond werken, maar ook op langere termijn inzetbaar blijven? Wil je weten hoe je vitaliteitsmanagement toepast op de werkvloer en wat het jouw organisatie oplevert? Neem contact met ons op!