Waarom leiderschapstrajecten niks opleveren

Er gaat veel geld om in de leiderschapsindustrie. En toch lijkt het vertrouwen in leiderschap af te nemen. Medewerkers hebben minder vertrouwen in hun leider en bestuurders zien de kwaliteit van het leiderschap vaak als een risico voor de toekomst van het bedrijf.  

Vaak lijken investeringen in leiderschapstrajecten niet op te leveren wat de aanbieders van deze trajecten beloven. Nu is het rendement van leiderschapstraining sowieso een heikel punt. Voor zover het al gemeten wordt, heeft het vaak aanzienlijk minder impact dan wordt gedacht.  

Waarom leveren leiderschapstrajecten dan vaak zo weinig opIk neem je even mee. 

Vrijwel nooit is een leiderschapstraject gebaseerd op enige wetenschappelijke kennis over leiderschap. Dat er veel (management) boeken over geschreven zijn zegt helaas niks. Er bestaan ongetwijfeld net zoveel dieetboeken, en toch weten we dat mensen die diëten gemiddeld na 5 jaar 8 kilo zwaarder zijn. Trainingen gebaseerd op de juiste wetenschappelijke kennis leveren in de regel betere resultaten op.  

Er wordt vaak de focus gelegd op inspirerend en motiverend leiderschap. Maar om even een voorbeeld te noemen; hoogopgeleide professionals zijn vaak al gemotiveerd en zitten niet altijd te wachten op een inspirerend leider. Het zou er zelfs voor kunnen zorgen dat de motivatie en/of prestatie omlaag gaat. Daarom moet je als organisatie of leider goed kijken waar de behoeftes liggen binnen je teams. Een standaard leiderschapsprogramma is hier niet op afgestemd. 

Om een betere leider te worden heb je feedback nodig. Geen enkel leerproces levert iets op zonder feedback. De mensen die je hier natuurlijk het beste bij kunnen helpen zijn de mensen aan wie je leiding geeft. Alleen zij kunnen bepalen of dat wat jij doet, werkt. Hiervoor dien je je kwetsbaar op te stellen, neem je medewerkers mee in wat jij nodig hebt om waarde toe te kunnen voegen aan je team. Zomaar even wat voorbeelden waar veel leiderschapstrajecten tekortschieten.  

Het Effectief Leiderschapstraject van Smit Supply Chain Advies onderscheidt zich. Onze Strategisch Vitaliteitscoach Karin is opgeleid volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Ze volgt meerdere keren per jaar bijscholing om up-to-date te blijven en indien nodig de trajecten hierop aan te passen.  

Wij zien dat een teamleider binnen de zorg voor heel andere uitdagingen staat dan een teamleider in de bouw. Dus of je nu een individueel traject aangaat, of je inschrijft met alle leidinggevenden binnen je organisatie? Er wordt altijd gekeken naar de behoeftes binnen jouw bedrijf zodat maatwerk gegarandeerd is. Feedback is een belangrijk onderdeel van het traject en door middel van concrete opdrachten ontwikkelen we jou in een aantal sessies tot de meest effectieve leider die je kunt zijn.  

Dit klinkt natuurlijk allemaal mooi, maar zoals eerder gezegd zijn softskill trainingen lastig meetbaar te maken. Bij ons niet. Het volgen van dit programma als leidinggevende of met het gehele MT heeft als gevolg dat de medewerkers energieker, gemotiveerder en veerkrachtiger op de werkvloer verschijnen, de werkgerelateerde psychologische basisbehoeften zo goed als mogelijk bevredigd worden, het verzuim en verloop omlaag gaat en de prestaties omhoog. Door middel van heldere KPI’s en een kosten-baten analyse maken we dit meetbaar en stuurbaar. 

Ik spar graag met je over de behoeftes binnen jouw team en van jou persoonlijk als leidinggevende. Neem contact met me op voor een verdere toelichting van ons Effectief Leiderschapstraject.